Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kaczka faszerowana kapustą kiszoną i śliwką z pęczotto z grzybami

Opis wykonania

Kaczka to jedno z ulubionych naszych dań i to nie tylko w trakcie świąt. Zawsze wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne,idealnie pasuje do kaszy.

Kaczkę dokładnie umyć, odciąć szyję pozostawiając częściowo skórę, by łatwiej ją zamknąć do faszerowania. Czosnek przecisnąć przez praskę,wymieszać z solą i pierzem. Natrzeć całą tuszkę w środku. Odstawić na noc do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekane drobno szalotki, podsmażyć. Kapustę odcisnąć, pokroić, dołożyć na patelnię. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, smażyć. Ewentualnie podlać 1/2 szklanki wody i dusić na minimalnym ogniu pod przykryciem ok 30 minut. Dodać śliwki i odstawić do lekkiego przestudzenia. Wypełnić kaczkę farszem i spiąć wykałaczkami. Posmarować tuszkę masłem, przełożyć do brytfanki, przykryć. Wstawić do pieca do 175C piec 30 minut, podlać piwem jabłkowym piec ok 1,5h, podlewając ją sosem. Gdy będzie miękka odkryć, zwiększyć temp do 200°C i zarumienić przez ok 20-30 minut. Wyjąć, podzielić na porcje. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Grzyby i cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule i grzyby smażyć. Na patelnie dać ugotowaną kasze, wymieszać, dać sos sojowy, tabasco, podlać piwem jabłkowym, przykryć i dusić na wolnym ogniu 5 minut. Na suchej patelni zrumienić płatki migdałowe. Do kaszy dołożyć płatki, posiekaną natke.