Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kaczka po wietnamsku z makaronem chińskim

Opis wykonania

Duszona kaczka

W garnku z pokrywką rozgrzać łyżkę oleju. Włożyć nogi z kaczki skórą do dołu i obsmażyć aż tłuszcz się wytopi a skórka zezłoci. Przewrócić na drugą stronę i obsmażyć aż mięso zmieni kolor na jasnobrązowy.
Wyjąć obsmażone mięso a z garnka ostrożnie odlać tłuszcz zostawiając jedynie ok. 1 łyżki tłuszczu w garnku. Czosnek obrać i rognieść płaską częścią noża, imbir obrać i pokroić na cienkie plasterki.
W garnku, na małym ogniu podsmażyć przygotowany czosnek i imbir aż się zezłocą. Dodać anyż, w całości papryczki chili, trawę cytrynową i podsmażyć wszystko jeszcze przez minutę. Wlać sok pomarańczowy i sos rybny, dodać cukier, pieprz i obsmażone kawałki kaczki. Przykryć i dusić przez 1,5h. Po koniec duszenia dodać białe części cebuli dymki.
Kaczkę wyjąć, dodać posiekany w paski ogórek oraz marchewkę, polać sosem, posypać szczypiorkiem i kolendrą, serwować z makaronem chińskim :)