Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Duszona kaczka podana z chińskim makronem. Dania orientalne mają to do siebie, że mimo produktów, które dobrze znamy, smakują naprawdę egzotycznie. Oto przepis na kaczkę po wietnamsku:

Składniki

1 łyżka olej
2 szt. nogi z kaczki
1 szt. czosnek
20 g imbir
2 szt. anyż
1 szt. papryczka chili
1 szt. trawa cytrynowa
300 ml sok pomarańczowy
2 łyżka sos rybny
1 łyżeczka brązowy cukier
2 szt. cebula dymka
1 szczypta pieprz
1 garść kolendra
1 szt. marchewka
1 szt. ogórek

Opis wykonania

W garnku z pokrywką rozgrzać łyżkę oleju. Włożyć nogi z kaczki skórą do dołu i obsmażyć aż tłuszcz się wytopi a skórka zezłoci. Przewrócić na drugą stronę i obsmażyć aż mięso zmieni kolor na jasnobrązowy. Wyjąć obsmażone mięso a z garnka ostrożnie odlać tłuszcz zostawiając jedynie ok. 1 łyżki tłuszczu w garnku. Czosnek obrać i rognieść płaską częścią noża, imbir obrać i pokroić na cienkie plasterki. W garnku, na małym ogniu podsmażyć przygotowany czosnek i imbir aż się zezłocą. Dodać anyż, w całości papryczki chili, trawę cytrynową i podsmażyć wszystko jeszcze przez minutę. Wlać sok pomarańczowy i sos rybny, dodać cukier, pieprz i obsmażone kawałki kaczki. Przykryć i dusić przez 1,5h. Po koniec duszenia dodać białe części cebuli dymki. Kaczkę wyjąć, dodać posiekany w paski ogórek oraz marchewkę, polać sosem, posypać szczypiorkiem i kolendrą, serwować z makaronem chińskim :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy