Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z serem, pomidorkami, ogórkami, do tego na deser ciastka Amarantuski i pyszne owocowe galaretki- gitarki z sokiem.

Składniki

2 szt. kromki chleba
2 łyżeczka serek śmietankowy
1 szt. ogórek
6 szt. pomidorki koktajlowe
50 g ser żółty
1 garść mix sałat
1 szklanka amarantus eksandowany
1 szt. banan
1 łyżeczka syrop daktylowy
1 łyżeczka karob
1 garść maliny, jabłka, truskawki, borówki lub inne owoce
100 ml sok z owoców
1 łyżeczka żelatyna
1 garść rodzynki
2 szt. szynka drobiowa - plaster

Opis wykonania

1. Kanapka Rybka: Dwie kromki chleba złożyć ze sobą i wyciąć kształt rybki. Dolną posmarować serkiem śmietankowym, położyć plasterki szynki, przyłożyć górną. Posmarować serkiem śmietankowym, układać plasterki ogórków, pomidorki, ser zółty i rodzynki, tak by powstały elementy rybki : łuski, oczy, ogon. Sałatę ułożyć na dole - to będą wodorosty. Z pozostałego żółtego sera wyciąć rozgwiazdy. 2. Amarantuski czyli ciastka z amarantusem Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu). W misce rozgnieść jednego dojrzałego banana, wsypać szklankę amarantusu eksandowanego, wlać łyżeczkę syropu dakylowego i wsypać łyżeczkę karobu. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać ciasteczka na blasze, mogą mieć dowolne kształty. Można użyć do ich zrobienia foremek do kruchych ciasteczek, lecz nie będą łatwo wychodzić, ze względu na konstystencję masy (lepiąca). Piec ok 15 minut, nie powinny być twarde, są raczej mięciutki i słodkie. 3. Galaretki - gitarki Pojemniki do lodu mogą czasem posłużyć jako foremki do galaretek. Ułożyć w nich owoce. Żelatynę rozpuścić w ciepłym soku owocowym i zalać owoce. Gdy wystygnie wstawić do lodówki i poczekać do stężenia. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy