Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kaszotto

Opis wykonania

Kasza pęczak z wędzonym boczkiem, serem i pomidorkami koktajlowymi.

  1. W naczyniu żaroodpornym układam pomidorki koktajlowe.

  2. Dodaje rozgniecione pięścią ząbki czosnku, gałązki rozmarynu, polewam odrobiną oliwy i posypuję solą w płatkach i pieprzem grubo mielonym.

  3. Wstawiam do piekarnika na 35min, 200 stopni.

  4. W garnku podsmażam drobno posiekaną cebulę i dwa ząbki czosnku i boczek pokrojony w kostkę. Dorzucam kaszę, mieszam i gdy się zeszkli – zalewam częścią bulionu warzywnego, tak, by przykrył powierzchnię kaszy.

  5. Dorzucam liście laurowe i ziele angielskie i mieszam od czasu do czasu – płyn będzie się stopniowo redukował, dolewam więc kolejne porcje bulionu.

  6. W małym rondelku redukuję balsamico. To znaczy, że nalewam go dość sporą ilość, bo z czasem płynu będzie co raz mniej i będzie gęstniał.

  7. Dodaję miodu, wrzucam gałązkę rozmarynu, sól i pieprz.

  8. Do risotta dolewam wywar grzybowy, potem wino redukuję i na koniec mieszam całość z łyżką masła, dla nadania kremowej konsystencji.

  9. W wysokim garnku doprowadzam wodę do wrzenia, dolewam ocet i energicznie mieszkam łyżką.

  10. W powstały wir delikatnie wlewam jajko, aby otrzymać jajko w koszulce.

  11. Na porcję kaszy kruszę ser, wykładam upieczone pomidorki i jajko w koszulce.

  12. Całość posypuję obficie siekaną natką, kolorowym pieprzem i solą morską w płatkach.