Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kotleciki gryczane z mięsem i sosem pieczarkowym

Opis wykonania

Malutkie kotleciki z mięsa gotowanego i kaszy gryczanej palonej, smakują idealnie w połączeniu z sosem pieczarkowym.

Sos: W rondelku zagotowujemy 0,7l wody z zielem angielskim, liściem laurowym, ząbkami czosnku i papryczką chili. Na patelni rozgrzewamy ok. 4 łyżki oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę.Połowę cebuli odkładamy, będzie potrzebna do kotlecików. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebuli, smażymy, przekładamy do gotującej się wody, dolewamy bulionu i dusimy pod przykryciem. Z mąki robimy zasmażkę. Śmietankę mieszamy z sosem sojowym i dolewamy do pieczarek. Całość mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie 1 płaska łyżkę zasmażki, tyle tylko, żeby sos nam zgęstniał. Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Kotleciki: Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy. Ugotowaną golonkę oddzielamy od kości i kroimy bardzo drobno (można zmiksować lub jak ktoś woli zmielić). Marchew i pietruszkę rozgniatamy za pomocą widelca. W dużej misce mieszamy mięso z kaszą, usmażoną wcześniej cebulą, marchewką i pietruszką. Dodajemy tymianek, przyprawy toskańskich, doprawiamy solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Dodajemy roztrzepane jajka, 3 płaskie łyżki mąki i ok. 4 łyżki bułki tartej, mieszamy. Formułujemy równe krążki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju.