Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Ciepła, gęsta i rozgrzewająca zupa – czego chcieć więcej w jesienne popołudnie? Gdy pobliskie stragany obfitują w dynie, warto się skusić i z jednej z nich przyrządzić krem z dodatkiem pomarańczy i goździków.

Składniki

1,5 kg - dyni
1 l - bulionu warzywnego
6 szt. - szalotek
150 ml - śmietany 30%
4 szt. - goździków
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżka - masła
- pestki z dyni lub grzanki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
489.8 kcal
Tłuszcz
24.3 g
Węglowodany
50.5 g
Błonnik
14.2 g
Białko
16.9 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Dynię obieramy ze skórki i dokładnie oczyszczamy z pestek. Następnie kroimy ją w kostkę o wymiarach 2x2 cm.

Wyciskamy sok z pomarańczy. Szalotkę obieramy i kroimy w grubą kostkę.

Do garnka wkładamy masło, dodajemy szalotkę i dynię. Wszystko podsmażamy na złoty kolor. Zmniejszamy ogień i podlewamy sokiem z pomarańczy. Dodajemy sól, pieprz, goździki i gałkę muszkatołową.

Całość przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka. Po 20 minutach stopniowo podlewamy bulionem warzywnym i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.

Bosh Logo
Bosh

Studzimy zupę i miksujemy ją blenderem na gładką masę.

Na koniec dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Zupę podajemy z grzankami lub prażonymi pestkami z dyni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy