Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne i zdrowe ciasto szpinakowe.

Składniki

szpinak
cukier
jajka
olej
mąka
proszek do pieczeni
serek mascarpone
śmietanka 36%
cukier puder

Opis wykonania

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Miksując wlewać olej. Następnie dodać mąkę i proszek po pieczenia. Szpinak rozmrozić na sitku (najlepiej jeśli szpinak jest rozdrobniony, nie w liściach). Szpinak odcisnąć z nadmiaru wody i dodać do ciasta, wmieszać łyżką. Po ostudzeniu ciasta obcinamy jego górę i kruszymy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone. Ilość cukru pudru zależy od tego jak bardzo słodki krem lubimy. Opcjonalnie można dodać aromat, kilka kropel soku, dżemu bądź lemon curdu. Krem rozsmarowujemy na cieście i posypujemy pokruszoną częścią. Ozdabiamy owocami np. granatem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Ciasto wyszło mocno zielone, ale to tylko plus :)