Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Warto pamiętać, by w zbilansowanej diecie znalazły się ryby. Przepisy na nie znajdziemy w każdej książce kucharskiej, a łosoś to naprawdę wyjątkowa i zdrowa ryba. Tu w wersji pod pierzynką ze szpinaku i sera gorgonzola.

Składniki

1 kg świeżego łososia (filet bez skóry)
paczki świeżego szpinaku
200 g sera gorgonzola
300 ml śmietany 36%
2 łyżka masła klarowanego
100 g masła
1 łyżeczka mąki
200 g białego ryżu
sól, pieprz

Opis wykonania

Łososia przypraw z obu stron solą i pieprzem, a następnie gotuj na parze około 20 minut. Przygotuj ryż według opisu na opakowaniu i w czasie, gdy będzie się gotować, przyrządź sos. Od liści szpinaku oderwij łodyżki, umyj i duś na patelni w minimalnej ilości klarowanego masła przez około 3 minuty. Wyjmij na talerzyk.

Następnie na tej samej patelni i pozostałym maśle rozpuść ser gorgonzola. Dodaj śmietanę kremówkę wymieszaną z łyżeczką mąki, następnie szpinak i gotuj na małej mocy kilka minut, do momentu, aż sos będzie gęsty. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Porcje łososia wykładaj na ciepłe talerze, polewając ok. 2 łyżkami sosu, i podawaj gorące z porcją ryżu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy