Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Makaron + biały ser + sos dyniowo-pigwowy

Opis wykonania

Makaron na słodko? Czemu nie! Niekwestionowaną królową jest dynia, w połączeniu z... pigwą!

W garnku o grubym dnie rozpuścić cukier. Dodać do tego pokrojoną dynię i mieszać do momentu, gdy dynia zacznie puszczać sok. Gotować pod przykryciem 20 min. Po tym czasie dodać pigwę i gotować razem przez kolejne 15 min. Zdjąć z palnika. Wystudzić przez chwilę. Po tym czasie rozgnieść widelcem dynię z pigwą, tak by większe kawałki się rozpadły. Postawić garnek z powrotem na palniku i dalej gotować ok. 15 min bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu zredukowania i otrzymania gęstego sosu. Na koniec dodać szczyptę soli, miód, skórkę z cytryny oraz sok.
Zagotować wodę z mlekiem oraz cukrem. Wsypać makaron. Gotować ok. 10 min - tak by makaron był al dente.
Na talerz wyłożyć porcję makaronu, polać gęstym dyniowo-pigwowym sosem, na to pokruszyć kwaśny biały ser. Na wierzch posypać suszoną pigwą.