Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kurczak z mleczkiem kokosowym

Opis wykonania

Duża ilość przypraw oraz sos sprawiają, że kurczak jest delikatny, aromatyczny i niezwykle soczysty. Dania z drobiu do sposób na różnorodny obiad z dowolnymi dodatkami, w tym przypadku w pysznym sosie :)

Butter chicken jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Z pewnością zachwyci również polskie podniebienia.



Opis przygotowania:



  1. Kurczaka pokrój na kawałki o podobnej wielkości i przełóż do miski. Do mięsa dodaj 3-4 łyżki płynnej części mleczka kokosowego, sok z limonki, kurkumę, garam masala, chili, kumin i imbir. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 15 minut.

  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na oleju i maśle. Gdy zacznie robić się szklista, dodaj liść laurowy i pozostałe przyprawy.

  3. Po chwili dodaj bulion, a całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i dodaj mleczko kokosowe oraz mięso wraz z marynatą.

  4. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Tuż przed końcem gotowania dodaj orzechy.

  5. Kurczaka podawaj z ryżem posypanego natką kolendry i orzechami.

TIP



  • Mleczko kokosowe można zastąpić jogurtem naturalnym.

  • Zamiast orzeszków ziemnych możesz wykorzystać nerkowce lub pini.