Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kto z nas nie kocha południowego przysmaku, jakim jest włoska pizza? Oto zdrowy zamiennik ulubionej pizzy - mini pizzerinki z cukinii.

Składniki

2 szt. Cukinia
1/2 szt. Pierś z kurczaka
1/4 szt. Papryka
1/3 szt. Mozzarela kulka
200 ml Przecier pomidorowy
1 szt. Cebula
2 szt. Czosnek
2 łyżeczka Cukier brązowy
2 łyżka Bazylia,oregano,majeranek
2 szczypta Sól, pieprz
1 łyżka Papryka ostra
1 łyżka Olej

Opis wykonania

Pierś z kurczaka przyprawić bazylią, oregano i papryką ostrą, upiec w piecu w temp 170 stopni przez ok. 16-18 min. Ostudzić, pokroić na małe kawałki. Cebule i czosnek drobno pokroić, zeszklić na oleju, dodać cukier i razem krótko podgrzewać. Gdy cukier się odrobinę rozpuści dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać, gotować aż sos się odrobinę zredukuje i zagęści. Przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawami. Cukinię pokroić na 5 mm plastry. Ułożyć na blaszy do pieczenia. Na cukinię kolejno nakładać sos pomidorowy, pokruszony ser mozzarela, pokrojone kawałki kurczaka oraz małe kawałki papryki. Wstawić do piekarnika na 12-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z pieca oprószyć ziołami. Idealne jako ciepła i lekka przekąska!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy