Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pieczone jabłka z nadzieniem bakaliowym

Pieczone jabłka z nadzieniem bakaliowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowy i smaczny deser nie tylko na jesienny podwieczorek. W wersji bożonarodzeniowej, gdy całą rodziną przyrządzamy potrawy świąteczne, podajemy je z sosem waniliowym lub gałką lodów śmietankowych.

Składniki

po 1 na osobę szt. jabłka
1 łyżka na 1 jabłko szt. płatki owsiane
1 łyżka na 1 jabłko szt. dżem domowej roboty ( u nas kwaśna żurawina z gruszką)
2-3 łyżka masło
1 łyżeczka na 1 jabłko szt. ew cukier gdy jabłka są kwaśne
do smaku szt. ew. ulubione bakalie

Opis wykonania

1. Jabłka wydrążyć, po nakłuwać widelcem dookoła (co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu jabłek podczas pieczenia), 2. W miseczce wymieszać płatki z masłem i dżemem (cukrem i bakaliami), 3. Masą faszerować jabłka, a następnie wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st.C , Czas pieczenia jest indywidualny i zależy od wielkości i odmiany jabłek. Te ze zdjęć piekły się przez 35 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych