Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Nalewka z czerwonej porzeczki

Opis wykonania

Kwaskowa czerwona porzeczka to idealny owoc do przygotowania wytrawnej nalewki. Jak samemu przygotować nalewkę? W Akademii Smaku pokażę krok po kroku, jak zrobić pyszny owocowy trunek w domu.

Nalewka z czerwonej porzeczki - krok 1

Czerwone porzeczki umyj, obierz z szypułek i włóż do słoika.

Owoce w słoiku zalej mieszanką spirytusu i wódki.

Słoik szczelnie zamknij i odstaw w słoneczne miejsce. Porzeczki będą się teraz macerować przez sześć tygodni.

Nalewka z czerwonej porzeczki - krok 2

Po tym czasie zlej płyn ze słoja do osobnego naczynia, a pozostałe w słoju owoce zasyp cukrem, z którego w ciągu kilku kolejnych dni powstanie syrop. 

Nalewka z czerwonej porzeczki - krok 3

Rozpuszczony w owocach cukier zlej i połącz z uzyskanym wcześniej alkoholem, a następnie przefiltrowaną nalewkę przelej do butelki. Odstaw do leżakowania na minimum 3 miesiące.