Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Paluchy chlebowe w róznych wariantach, idealny zamiennik dla chipsów, dobra przekąska do piwa. Szybkie danie gdy spodziewamy się gości, może być podane także na przystawkę.

Składniki

535 g mąka chlebowa
300 g woda
30 g olej rzepakowy
10 g sól
5 g dorżdże suszone
1 łyżeczka miód

Opis wykonania

Do wody dodać drożdże, miód oraz trochę mąki i zostawić na parę minut, nastepnie dodać resztę mąki oraz sól, przemieszać, dodać olej. Po dodaniu wszystkiego ciasto zagnieść lub wymieszać w mikserze na najwolniejszym biegu. Gotowe ciasto odstawić na około godzinę, przykryte ręcznikiem, w ciepłe miejsce. Po tym czasie, na delikatnie spruszonym mąką blacie, ciasto podzielić na części, ciasta powinno starczyć na około 36 paluchów. podzielone ciasto na chwilę odstawić, ok 15 minut, gdy trochę wyrośnie będzie je łatwiej rolować na paluchy. Po 15 minutach podzielone ciasto oczywiście rolujemy na paluchy, następnie zwilżonym pędzlem delikatnie je malujemy i wtedy dodajemy na nie bądź obtaczamy je w wybranych dodatkach. U mnie na zdjęciu widać wersje sezamową, z ziarnami, z serem i curry oraz z serem, czosnkiem i ziołami. Paluchy piec można od razu po obrubce w temperaturze około 200 stopni przez mniej wiecej 20 minut. Smacznego.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych