Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kasza pęczak ze szpinakiem i pomidorami

Opis wykonania

Pyszna, sycąca kasza pęczak z dodatkiem szpinaku i pomidorów to pyszny i zdrowy lunch lub ciepła kolacja.

Pęczak płuczemy na sitku, następnie wrzucamy go na suchą patelnię, chwilkę podgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy i prażymy, cały czas mieszając. Rozmaryn siekamy i dodajemy do pęczaku, wszystko zalewamy bulionem, solimy, pieprzymy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż bulion się wchłonie. Szpinak dokładnie płuczemy. Suszone pomidorki kroimy w paseczki, czosnek miażdżymy, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i delikatnie go przesmażamy, uważając, aby go nie przypalić, bo będzie gorzki. Po chwili do czosnku dodajemy suszone pomidorki, sos rybny i listki szpinaku. Znowu chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pęczak. Wszystko doprawiamy, wrzucamy pomidorki koktajlowe, mieszamy i podajemy.