Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pierś z kurczaka z warzywami i serem camembert

Pierś z kurczaka z warzywami i serem camembert
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tak przygotowana pierś to raj dla naszego podniebienia. Kurczak z warzywami, serem camembert i ziarnami to nietuzinkowe danie, który z pewnością zaskoczy domowników.

Składniki

1 szt. Duża pierś z kurczaka
1/4 szt. Czerwona mała papryka
1/4 szt. Żółta mała papryka
1/4 szt. Czerwona cebula
1/6 szt. Cukinią mała
25 g Ser camembert
2 łyżka Jogurt naturalny gęsty
1 łyżka mieszanka ziaren składającej się z czarnego i białego sezamu oraz słonecznika
1,5 łyżeczka Zioła toskanskie
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
1 łyżeczka :ziarna sezamu do posypania

Opis wykonania

1.Mięso oczyścić, opłukać ,osuszyć. Naciąć dość głęboko w 5 miejscach. 2.Jogurt połączyć z ziołami i ziarnami, przyprawić solą i pieprzem do smaku.Do przygotowanej marynaty włożyć mięso.Dobrze natrzeć,również miejsca nacięć. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę .Następnie w każdą kieszonkę włożyć po jednym pasku papryki żółtej i czerwonej,po kawalku sera,po pół plasterka cebuli oraz cukinii . 3.Tak przygotowane mięso delikatnie przenieść do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia.Posypać sezamem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temp.250 st.C przez około 35 minut.Następnie zdjąć pokrywę, polać kilka razy wytworzonym sosem,zmniejszyć temp.do 180st.C i piec jeszcze przez około 10 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy