Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pizza na słodko z owocami

Opis wykonania

Pizza na deser? Czemu nie!

Pizza to unikatowe danie, które można podać w wielu wariantach smakowych. Najpopularniejsze są przepisy na słone i wytrwane wersje, ale równie interesująco smakować będzie jej owocowa wersja.



Opis wykonania



Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszaj w naczyniu. Następnie stopniowo dolewaj oliwę i ciepłe mleko, cały czas mieszając i wyrabiając ciasto. Wyrabiaj, aż ciasto na pizzę będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut.



W tym czasie wymieszaj serek z dżemem i pokrój brzoskwinie.



Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienkie placki. Posyp mąką i odstaw na dodatkowe 5-10 minut, aby podrosło. Spód pizzy posmaruj serkiem, a na wierzchu ułóż brzoskwinie. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 200ºC. Na 5 minut przed końcem pieczenia pizzę posyp płatkami migdałowymi. Gotową pizzę udekoruj miętą.



TIP



Do pizzy możesz wykorzystać inne dowolne owoce np.: śliwki, mandarynki, banany, morele, nektarynki, maliny, figi czy truskawki.

Płatki migdałowe można zastąpić mielonymi orzechami.

Jeśli nie jesz nabiału, do ciasta wykorzystaj mleko migdałowe lub owsiane, a mascarpone zastąp wegańskim serkiem lub jogurtem.