Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Placuszki z dyni z konfiturą wiśniową

Opis wykonania

Jesienią, kiedy sezon na dynie w pełni rozkwita, warto poeksperymentować w kuchni zamieniając znane, klasyczne dania na ich jesienną wersję z wykorzystaniem dyni. Dyniowe placuszki z kwaśną śmietaną z powodzeniem zastąpią klasyczne placki ziemniaczane.

Placuszki z dyni z konfiturą wiśniową - krok 1
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Dynię oczyszczamy i ścieramy na średnich oczkach tarki, a następnie przekładamy do miski. Stopniowo dodajemy mąkę i utarte żółtka, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Placuszki z dyni z konfiturą wiśniową - krok 2
Pod koniec dodajemy cynamon i ubitą pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy i smażymy na patelni na odrobinie klarowanego masła na rumiany kolor (po 2 minuty z każdej strony).
Placuszki z dyni z konfiturą wiśniową - krok 3
Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z konfiturą wiśniową.