Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Potrawka z kaszy jaglanej z łososiem

Potrawka z kaszy jaglanej z łososiem

Opis wykonania

45 min
Łatwe
dla 2 osób

Aromatyczne i rozgrzewające danie idealne na deszczowe i pochmurne dni.

Danie jest inspirowane kuchnią marokańską i turecką, ale z łatwością odnajdzie się na polskich stołach. Pełne aromatów i kolorów wygląda wyjątkowo apetycznie i ciężko mu się oprzeć.



Kaszę jaglaną ugotuj na sypko. W kolejnym garnku podgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, imbir oraz marchew pokrojoną w długie cienkie paseczki. Dodaj niewielką ilość soli i chwilę podpraż całość mieszając nieustająco. Po kilku minutach dorzuć pokrojony szpinak i jeszcze chwilę pozostaw na ogniu mieszając. Następnie dodaj teraz niewielką ilość wody, pokrojonego w kostkę łososia, kozieradkę i kaszę. Wymieszaj całość i gotuj chwilkę pod przykryciem, aż ryba będzie gotowa. Przed podaniem posyp danie czarnuszką.



TIP:



Danie możesz udekorować również listkami kolendry i prażonym sezamem.

Jeśli lubisz ostrzejsze smaki do potrawki możesz dodać pół łyżeczki chilli lub kilka kropel tabasco.

Szpinak możesz zastąpić liśćmi jarmużu


Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz Tomasza Lacha

Jak sprawić, by pieczony w domu chleb miał chrupiącą skórkę?

 Jak sprawić, by pieczony w domu chleb miał chrupiącą skórkę?