Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Przetwory z jabłek: dżem z jabłek bez cukru

Przetwory z jabłek: dżem z jabłek bez cukru

Opis wykonania

45 min
Łatwe
dla 8 osób

Słodki dżem, idealny na kanapki i do deserów

Banalnie prosty i przepyszny przepis na dżem z jabłek.



Opis przygotowania:



  1. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Skrop je sokiem z cytryny.

  2. Jabłka upraż na małym ogniu z dodatkiem wody. Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj jabłka przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie odkryj garnek i odparuj nadmiar wody (potrwa to około 5 minut).

  3. Gdy całość zgęstnieje, dodaj kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj.

  4. Dżem przełóż do słoików i zapasteryzuj.

TIP



  • Jeśli nie lubisz kawałków owoców w dżemie, możesz zetrzeć jabłka na tarce lub na koniec zmiksować dżem blenderem.

  • W trakcie gotowania spróbuj jabłek. Jeśli są mało słodkie, możesz dodać niewielką ilość soku z jabłek. Wtedy czas odparowania wody należy wydłużyć.

TIP TECHNICZNY



  • Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania dżemu z jabłek bez cukru skorzystaj z niskiego poziomu mocy:1-3.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz dla smakoszy!

Gdzie i kiedy powstał ruch Slow Food?