Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gdy w kontekście kulinariów myślimy o Japonii, na myśl z pewnością przychodzi nam sushi. Jest to oczywiście całkowicie uzasadnione, jednak kraj kwitnącej wiśni oferuje nam znacznie więcej znakomitych potraw, wśród których na wyróżnienie zasługuje z pewnością ryba po japońsku w słodko-kwaśnej zalewie.

Składniki

600 g filetów mintaja – bez skóry
3 połówki papryki konserwowej
3 średnie ogórki konserwowe
3 duże cebule zwykłe lub czosnkowe
8 łyżek oleju do smażenia ryby i warzyw
Składniki na ciasto naleśnikowe
1 jajko
pół szklanki wody
pół szklanki mąki
po sporej szczypcie soli i pieprzu
Składniki na zalewę do warzyw
4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki wody
2 łyżki oleju
4 łyżki octu spirytusowego
przyprawy: 3 łyżki cukru, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki słodkiej papryki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
480.8 kcal
Tłuszcz
28.2 g
Węglowodany
25.2 g
Błonnik
31.2 g
Białko
2.7 g
Sól
2 g

Opis wykonania

By przygotować rybę po japońsku, najpierw musisz zająć się filetem. Pokrój go na ok. 5 cm kawałki. Filet smażymy w cieście naleśnikowym, dlatego wcześniej przygotuj je z wymienionych wyżej składników. Ciasto powinno być gęstsze, niż zwykłe naleśnikowe. Filet z mintaja moczymy w przygotowanym cieście i smażymy na rozgrzanej patelni.

Sprawdź: miksery ręczne.

Do jednej miski wlewamy: pół szklanki wody, 2 łyżki oleju, 4 łyżki octu spirytusowego. Dodajemy również 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego oraz przyprawy: 3 płaskie łyżki cukru, płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki słodkiej papryki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Rozgrzewamy średnią patelnię i smażymy cebulę do momentu zarumienienia.

Sprawdź: płyty grzewcze.

W trakcie przygotowujemy warzywa konserwowe, krojąc je w paski. Wrzucamy je do usmażonej cebuli na minutę, a następnie zalewamy zalewą. Wyłóż rybę na półmisek i zalej zalewą.

Możesz podawać jako ciepłe danie, ale i zimną przekąskę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy