Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sałatka z kaszą pęczak, papryką i ogórkiem

Sałatka z kaszą pęczak, papryką i ogórkiem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Orzeźwiająca sałatka z kaszą pęczak alla tabbouleh

Składniki

150 g kasza pęczak
2 szt. papryka żółta i pomarańczowa
2 szt. pomidory
1 szt. ogórek świeży
2 garść czarne oliwki
1 szt. czerwona cebula
1 szt. świeża natka pietruszki
0,5 szt. świeża mięta
1 szt. limonka
2 łyżka oliwa z oliwek
sól, pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
271 kcal
Tłuszcz
9.2 g
Węglowodany
39.5 g
Błonnik
6.7 g
Białko
6.7 g
Sól
2.9 g

Opis wykonania

Kaszę pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj jest to w proporcji 2 do 1. Czyli 300 ml wody na 150 g kaszy. W trakcie gotowania kaszy (ok. 30 min.) kroimy nasze warzywa. Paprykę, pomidory i ogórek ze skórką (porządnie umyty) kroimy w kostkę. Siekamy cebulę. Oliwki drylowane kroimy na pół. Natkę pietruszki i miętę również siekamy. Ugotowaną i wystudzoną kaszę mieszamy z pokrojonymi warzywami i ziołami. Obok przygotowujemy sos z oliwy z oliwek, soku z limonki, soli i pieprzu. Powinien być aromatyczny i kwaśny, dlatego użyjcie soku z całej limonki, jednej lub dwóch łyżek oliwy, szczypty soli i pieprzu. Dressing mieszamy ze składnikami sałatki. Aby była nawet bardziej aromatyczna i orzeźwiająca wstawcie ją na 30 min do lodówki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych