Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

110 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Schab można przygotować na wiele sposobów. W Akademii Smaku proponuję przepis na kruchy schab w aromatycznym sosie śliwkowym.

Składniki

600 g schabu bez kości
500 ml bulionu jarzynowego lub wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
200 g suszonych śliwek
250 ml wody
250 ml gęstej śmietany 18%
sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
511.8 kcal
Tłuszcz
23.4 g
Węglowodany
36 g
Błonnik
39.1 g
Białko
5.7 g
Sól
2.3 g

Opis wykonania

Śliwki włóż do garnka, dolej do nich wodę. Dopraw solą i pieprzem.

Gotuj na niewielkiej mocy płyty grzewczej przez 20 minut.

Gdy będą miękkie i zaczną się rozpadać, dodaj zahartowaną śmietanę i ponownie zagotuj. Odstaw.

Mięso pokrój na 1 cm plastry i lekko rozbij. Oprósz solą i pieprzem.

Na maśle podsmaż pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj schab. Podsmaż  po ok. 1 minucie z każdej strony każdy kawałek schabu. Zalej wodą lub bulionem, dodaj przyprawy i duś przez około 1 godzinę.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Do garnka dodaj sos śliwkowy i gotuj razem na małej mocy palnika przez ok. 10 minut, aby smaki się połączyły, a sos zgęstniał.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Pyszny i kruchy schab :) Rozpływa się w ustach!
Marta
Połączenie mięsą i śliwki to petarda, uwielbiam.
Pafwvcio
Śliwka idealnie pasuje do schabu :D !