Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Francuskie tosty, amerykańskie pancakes i belgijskie gofry

Francuskie tosty, amerykańskie pancakes i belgijskie gofry
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chrupiące belgijskie gofry z jogurtem naturalnym, puszyste pancakes'y z prażonymi jabłkami i sosem karmelowym oraz francuskie lekkie tosty z owocami. Wszystkie dania sprawdzą się także jako pyszny deser!!

Składniki

Jajka
300 g Mąka tortowa
3 łyżka Cukier
200 g Jogurt naturalny
2 szt. Jabłka
100 ml Mleko
30 ml Oliwa z oliwek
30 ml Śmietanka 18%
1 łyżeczka Cynamon
1 łyżeczka Dżem truskawkowy
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 garść Maliny
1 garść Liście mięty
1 szt. Figa
1 garść Tarta czekolada
2 szt. Chleb tostowy

Opis wykonania

Belgijskie gofry: Miksujemy 150g mąki z żółtkiem, łyżeczką cukru, mlekiem, oliwą, pół łyżeczki proszku do pieczenia, osobno ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostałą częścią ciasta. Smażymy przez około 2-3 minuty do złotego koloru. Podajemy z jogurtem naturalnym, dżemem, jabłkiem pokrojonym w plastry i malinami. Posypujemy tartą czekoladą. Do tego śniadania idealnie pasuje ciepła, owocowa herbata.

Puszyste amerykańskie jogurtowe pancakes'y: Mieszamy łyżką: 150g mąki ze 100g jogurtu naturalnego, jednym jajkiem, połową łyżeczki proszku do pieczenia, odrobiną mleka i łyżeczką cukru. Następnie obieramy dwa jabłka, kroimy w kostkę i prażymy na patelni z cynamonem i śmietanką. Przygotowujemy sos karmelowy, w rondelku rozpuszczamy cukier, czekamy aż zacznie brązowieć, dodajemy odrobine wody, szybko mieszamy i zalewamy śmietanką, jeszcze chwilę gotując i szybko mieszając. Rozkładamy na zmianę placki i jabłka, polewamy sosem karmelowym, posypujemy borówkami, malinami i czekoladą. Proponuję podać z sokiem pomarańczowym.

Tosty francuskie: W tosterze opiekamy dwa kawałki chleba tostowego, obtoczonego w żółtku. Podajemy z jogurtem, konfiturą i owocami oraz kakao.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy