Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sos szczawiowy

Opis wykonania

15 min
Łatwe
dla 2 osób

Szczaw to nie tylko tradycyjna zupa szczawiowa.

Kwaskowe, orzeźwiające w smaku liście to świetny składnik wiosennych i letnich dań. Tym razem szczaw był bazą do przygotowania intensywnie zielonego sosu, który sprawdza się doskonale jako dodatek do ryby, mięsa, purée z warzyw oraz potraw z grilla.



W sezonie warto sięgać po świeży szczaw, bo jego liście i łodygi bogate są w cenne dla zdrowia witaminy i substancje odżywcze. Zawierają przede wszystkim witaminę C, A i witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, krzem i żelazo.





Opis przygotowania:



  1. Do pojemnika blendera wrzuć oczyszczone liście szczawiu, natkę pietruszki i szczypiorek.

  2. Dodaj orzechy nerkowca, kapary i obrany ząbek czosnku.

  3. Dodaj oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Wszystko miksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

  4. Jeśli sos jest za gęsty dodaj więcej oliwy i ponownie zmiksuj.

TIP:



  • Kupując szczaw, wybieraj młode, jędrne listki. Przed spożyciem szczawiu trzeba go starannie przebrać i umyć.

  • Dziko rosnący szczaw jest bardzo popularny i rośnie więc w wielu miejscach, postaraj się jednak wybierać liście rosnące z dala od dróg i zanieczyszczonych terenów.

  • Szczaw jeść warto, ale z umiarem, ponieważ roślina zawiera kwas szczawiowy (spożywany w większych ilościach jest szkodliwy dla zdrowia).


Wasza ocena