Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Świąteczne przepisy: barszcz wigilijny

Świąteczne przepisy: barszcz wigilijny
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez barszczu z uszkami.

Składniki

Zakwas:
1 kg buraków
1 łyżka soli na 1 l wody
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
Opcjonalnie: kilka łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych

Barszcz:
4 duże buraki
Pęczek włoszczyzny bez listków kapusty
5 dag suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
Ziarnisty czarny pieprz
Ziele angielskie
Listek laurowy
Sól, pieprz, cukier

Opis wykonania

Danie to najlepiej przyrządzić w tradycyjny, domowy sposób. Przygotowanie barszczu na zakwasie wymaga trochę czasu, najlepiej zacząć go przyrządzać nawet tydzień przed wigilią.

Świąteczne przepisy: barszcz wigilijny - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Na tydzień przed przygotowaniem barszczu nastaw zakwas. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, zagotuj i odstaw do przestudzenia. Buraki umyj, obierz ze skórki, następnie pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wyparzonym, suchym słoiku (do kiszenia buraków możesz użyć również tradycyjnej kamionki czy większego naczynia z ceramiki).

    Sprawdź dokładny przepis na zakwas na wigilijny barszcz czerwony.

  2. Dodaj liście laurowe, ząbki czosnku, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.

  3. Całość zalej wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie składniki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię, to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem).

  4. Jeżeli chcesz przyspieszyć proces fermentacji, możesz dodać kilka łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych.

  5. Słoik zakręć i pozostaw na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Jeśli nie masz pokrywki, to zasłoń wierzch naczynia gazą lub ściereczką i szczelnie zawiąż sznurkiem lub gumką.

  6. Słoik odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5–7 dni.

  7. Przygotowanie barszczu rozpocznij od namoczenia suszonych grzybów. Powinny moczyć się przez kilka godzin – najlepiej zalać je wieczorem wodą i odstawić na noc.

  8. Namoczone grzyby ugotuj w małej ilości wody. Odstaw.

  9. Umyj włoszczyznę. Buraki umyj, obierz ze skórki, pokrój w plasterki.

  10. Wszystkie warzywa zalej wrzątkiem, dodaj sól, listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i gotuj do miękkości.

  11. Połącz wywar z buraków z wywarem z grzybów oraz dodaj szklankę zakwasu.

  12. Całość podgrzej na płycie grzewczej, ale nie gotuj. Barszcz podawaj z wigilijnymi uszkami z grzybami.

Zobacz, jak przygotować uszka z grzybami do wigilijnego barszczu.

Świąteczne przepisy: barszcz wigilijny - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Tradycja to tradycja, nic dodać nic ująć ❤️
Marta
Warto zrobić zakwas samemu, samo zdrowie na talerzu.
Pafwvcio
Barszcz obowiązkowo na święta !