Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi bakłażanami

Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi bakłażanami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szaszłyki z kurczaka podawane z cytrynowym kuskusem i pieczonymi bakłażanami, polane sosem kolendrowym. To kurczak z warzywami w zupełnie nowej odsłonie.

Składniki

Szaszłyki
500 g piersi kurczaka
5 łyżka jogurtu
ząbki czosnku, średnie
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
Sos kolendrowy
300 ml jogurtu greckiego
garść kolędry
ząbek czosnku
szczypta soli
(opcjonalnie kilka liści mięty)
Cytrynowy kuskus
200 g kaszy kuskus
500 ml bulionu warzywnego
5 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczka startej skórki z cytryny
Pieczony bakłażan
duży bakłażan
1 łyżka oliwy
szczypta soli

Opis wykonania

Kurczak:

  1. Umytą i wysuszoną pierś z kurczaka, ścinamy w połowie wysokości. Uzyskujemy w ten sposób dwie części o wysokości ok. 1 cm.
  2. Tak przygotowane piersi kroimy wzdłuż na paski szerokości ok 1 cm.
  3. W misce mieszamy jogurt, oliwę, wyciśnięty czosnek, skórkę z cytryny, sok z cytryny, dwie szczypty soli.
  4. Do tak przygotowanej marynaty dodajemy paski kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy najlepiej do lodówki na 20 min.
  5. Po wyjęciu z lodówki paski kurczaka nawlekamy harmonijkowo na patyki szaszłykowe. Ilość mięsa na jednym patyczku zależy od naszych upodobań.
  6. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, układamy szaszłyki i grillujemy je ok. 2 minut z każdej strony lub do momentu, kiedy będą przypieczone.
  7. Jeśli korzystamy z piekarnika wybieramy funkcję grill, rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C i pieczemy szaszłyki po 5-6 minut z każdej strony.


Sos kolendrowy:
Jogurt, kolendrę, czosnek i sól blendujemy do uzyskania jednolitej masy (opcjonalnie kilka liści mięty).

Cytrynowy kuskus:

  1. Odmierzoną w miseczce kaszę zalewamy warzywnym bulionem do wysokości ok. 0,5 cm powyżej wysokości kaszy, dodajemy skórkę z cytryny i sok z cytryny, całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na około 5-7 minut.
  2. Tak przygotowana kasza kuskus powinna być sypka i aromatyczna.

Pieczony bakłażan:

  1. Umytego i osuszonego bakłażana tniemy na pół.
  2. Każdą z połówek nacinamy w karo, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut.
  3. Po kilku minutach bakłażana spłukujemy wodą, osuszamy.
  4. Skrapiamy oliwą, delikatnie solimy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 20-25 minut.
  5. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu przekładamy kawałki bakłażana do miseczki.

Podanie:
Na środku talerza robimy pasek z kaszy kuskus, na nim układamy szaszłyk, całość dekorujemy sosem jogurtowo-kolendrowym i pieczonym bakłażanem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych