Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Szybka zupa z zielonej i czerwonej soczewicy

Szybka zupa z zielonej i czerwonej soczewicy
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zupa z soczewicy z dodatkiem warzyw korzeniowych i przypraw jest aromatyczna, lekko pikantna i bardzo rozgrzewająca.

Składniki

1,5 l bulionu jarzynowego
150 g zielonej soczewicy
100 g czerwonej soczewicy
400 g pomidorów
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 mały seler
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
1/4 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

Zieloną soczewicę namocz przez ok. 60 minut.

Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Seler, marchew i pietruszkę obierz i pokój w kostkę. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki.

Na płycie grzewczej ustaw garnek o grubszym dnie. Rozgrzej w nim oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dorzuć posiekany czosnek i resztę pokrojonych warzyw.

Dodaj pomidory i przyprawy – kurkumę, imbir i paprykę. Całość podsmaż przez ok. 10 minut.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.

Bosh Logo
Bosh

Następnie składniki zalej bulionem. Dodaj soczewicę i gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych