Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

tatar z jabłka granny smith z palonym słonecznikiem na sosie z mango

Opis wykonania

w brew pozorom mega pyszna przystawka , niesamowita fuzja smaków słodki miesza się z kwaśnym pozostawiając posmak ostrości

Salatka-Tatar z jabłka greenny smith z palonym słonecznikiem na sosie z mango
składniki:

jedno jabłko greenny smith
seler naciowy jedna łodyga
50g słonecznika łuskanego
kilka owoców winogrona zielonego
kiełki brokuła
kilka kropel tabasco
miód jedna łyżka
oliwa z oliwek kilka kropel
limonka 1/2 szt
czosnek 3 ząbki
imbir dwa plasterki
1/4 papryczki chili
1/2 dojrzałego mango
kilka kropel oleju
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
cytryna 1/2 szt

WYKONANIE:
SOS:
czosnek,imbir i papryczkę drobno posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. wycisnąć sok z limonki. mango obrać i pokroić w słupki dodać do reszty składników na patelni i podsmażać razem. Całość zblendować.

TATAR:

ziarno słonecznika uprażyć na patelni
wycisnąć sok z cytryny, jabłko obrać i drobno posiekać w kosteczkę. Seler naciowy i winogrono pokroić w kostkę.
do pojemnika wrzucić jabłko palony słonecznik seler oraz winogrono i posiekaną natkę pietruszkę. pokropić kilkoma kroplami oliwy z oliwek, miodem i sokiem z cytryny. delikatnie wymieszać. doprawić solą i pieprzem oraz tabasco.

SERWIS:

na talerz wyłożyć sos z mango na nim położyć szczyptę kiełków i przykryć tatarem. udekorować połówkami winogrona kiełkami i żulinką z selera.

VOILA :) BON APETIT :)