Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wegetariański smalec z fasoli ze skwarkami gryczanymi

Wegetariański smalec z fasoli ze skwarkami gryczanymi
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Dania wegetariańskie to pole do eksperymentów kulinarnych. Wegetariański smalec z fasoli to pomysł na pyszny i zdrowy dodatek do kanapek.

Składniki

Bagietka

Smalec wegetariański:
½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
½ łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżka oleju roślinnego
Sól i czarny pieprz
1 cebula
1 jabłko
½ łyżeczki trzcinowego cukru
2 liście laurowe
2 ziarna jałowca
2 ziela angielskie
Olej roślinny
1 puszka fasoli
2 – 3 łyżki wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego majeranku
Sól i czarny pieprz

Pesto z pietruszki:
100 ml oleju rzepakowego nierafinowanego tłoczonego na zimno (opcjonalnie oliwa z oliwek extra virgin)
100 g łuskanego słonecznika
100 g drobno startego twardego sera typu parmezan, grana padano
Pęczek pietruszki
Pęczek koperku

Pasta marchewkowa:
4 marchewki
2 ząbki czosnku
Suszone pomidory
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Sok z cytryny
Papryczka chilli
Przyprawy: kolendra, kumin, mieszanka curry sezam
Świeże listki tymianku + do podania

Opis wykonania

Smalec z fasoli, pesto z pietruszki oraz pasta z marchewki to szybkie i pyszne przekąski, które świetnie sprawdzą się jako kolacja czy przekąski na imprezę.

Opis przygotowania:

  1.  Bagietkę pokrój na małe kromeczki, skrop oliwą, upiecz chrupko w piekarniku.

Smalec z fasoli

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Kaszę gryczaną polej olejem, posyp papryką wędzoną, dodaj sól i pieprz, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 12–16 minut do czasu, aż zrobi się chrupiąca.
  2. Cebulę posiekaj, jabłka pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną drobno cebulę i jabłko. Dodaj przyprawy i cukier.
  3. Smaż na średniej mocy płyty grzewczej przez min. 10 minut, aby cebula zmiękła i zmieniła kolor na złoto-brązowy. Cebulka będzie złota i bardzo miękka. Po usmażeniu wyjmij przyprawy. Fasolę z puszki odcedź, opłucz i zmiksuj na gładko z wodą, sosem sojowym, świeżymi ziołami.
  4. Do gotowej pasty dodaj cebulkę z jabłkami, kaszę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku, schłodź w lodówce.

Pesto z pietruszki

  1. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładką pastę i dopraw do smaku.

Pasta z marchewki

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Marchewkę umyj, obierz i wyłóż na blachę z całą główką czosnku. Skrop oliwą, posól i wstaw do piekarnika na 30 minut. Piecz do miękkości.
  2. Pomidory obierz ze skóry, pokrój i wrzuć do pojemnika blendera. Dodaj marchewki i upieczony czosnek pozbawiony łupinek. Dodaj oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
  3. Zmiksuj na gładką masę i dopraw do smaku. Podawaj na grzance z dodatkiem świeżego tymianku i grubo zmielonego pieprzu.

Wszystkie pasty podawaj na chrupiących kromeczkach bagietki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych