Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego, szparagów i koziego sera

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego, szparagów i koziego sera

Opis wykonania

30 min
Łatwe
dla 4 osób

Idealna lekka przekąska.

Gdy za oknem robi się coraz cieplej, coraz chętniej sięgamy po świeże warzywa. Masz chęć na wiosenne bogactwa? Spróbuj sałatki z czosnku niedźwiedziego, szparagów i koziego sera.



Opis przygotowania:



  1. Na patelni, na małym ogniu  podsmaż chorizo, a następnie przełóż je na sitko.

  2. Odlany tłuszcz ponownie umieść na patelni i podsmaż na bardzo małym ogniu cienkie plastry czosnku. Gdy czosnek się zrumieni przerzuć go na papier, aby ostygł i zamienił się w chipsy.

  3. Olej z patelni wlej do malaksera i wraz z podsmażoną kiełbasą miksuj, aż uzyskają konsystencję piasku. Czosnek niedźwiedzi porwij i połącz z sałatami, przekrojonymi wzdłuż główkami szparagów i kawałkami pokrojonego pomidora.  

  4. Wszystko posyp pokruszonym serem i ponownie wymieszaj..

  5. Maślankę wymieszaj z czosnkiem, cytryną i oliwą. Polej sałatkę i całość posyp czosnkiem oraz piaskiem z chorizo.

TIP



  • Liście czosnku możesz usmażyć w cieście i poddać obok sałatki.

  • Do sałatki możesz dodać również sezonowe owoce.

  • Dobrym sposobem na przechowywanie czosnku niedźwiedziego jest zamknięcie go w szczelnym słoiku lub naczyniu próżniowym i schowanie do lodówki.

  • Czosnek niedźwiedzi rośnie na zboczach większości nasłonecznionych lasów, więc możesz samodzielnie go zebrać.

  • Gotując zielone szparagi do wody zawsze dodawaj cukru. Dzięki temu staną się bardziej jędne i zachowają piękny, zielony kolor.

  • Świeżych szparagów nie gotuj, a jedynie smaż lub jedz na surowo.

 


Tomasz Jakubiak
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Co wiesz o savoir-vivre?

1. Jak elegancko jeść pieczywo?

 1. Jak elegancko jeść pieczywo?