Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wiosenna sałatka ze szparagami i kozim serem

Wiosenna sałatka ze szparagami i kozim serem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Idealna, lekka sałatka. Takie szybkie przekąski są pyszne i zdrowe!

Składniki

Pęczek czosnku niedźwiedziego
12 głównek szparagów
5 ząbków czosnku
Trochę oliwy do smażenia
10 dkg kiełbasy chorizo
1/2 kostki bałkańskiego, koziego sera feta
4 małe pomidory malinowe
Mix ulubionych sałat
1/2 szklanki maślanki
1/4 szklanki soku z limonki
2 ząbki czosnku
1 kieliszek oliwy

Opis wykonania

Gdy za oknem robi się coraz cieplej, coraz chętniej sięgamy po świeże warzywa. Masz chęć na wiosenne bogactwa? Spróbuj sałatki z czosnku niedźwiedziego, szparagów i koziego sera.

Opis przygotowania:

  1. Na patelni, na małym ogniu  podsmaż chorizo, a następnie przełóż je na sitko.
  2. Odlany tłuszcz ponownie umieść na patelni i podsmaż na bardzo małym ogniu cienkie plastry czosnku. Gdy czosnek się zrumieni przerzuć go na papier, aby ostygł i zamienił się w chipsy.
  3. Olej z patelni wlej do malaksera i wraz z podsmażoną kiełbasą miksuj, aż uzyskają konsystencję piasku. Czosnek niedźwiedzi porwij i połącz z sałatami, przekrojonymi wzdłuż główkami szparagów i kawałkami pokrojonego pomidora.  
  4. Wszystko posyp pokruszonym serem i ponownie wymieszaj..
  5. Maślankę wymieszaj z czosnkiem, cytryną i oliwą. Polej sałatkę i całość posyp czosnkiem oraz piaskiem z chorizo.

TIP

  • Liście czosnku możesz usmażyć w cieście i poddać obok sałatki.
  • Do sałatki możesz dodać również sezonowe owoce.
  • Dobrym sposobem na przechowywanie czosnku niedźwiedziego jest zamknięcie go w szczelnym słoiku lub naczyniu próżniowym i schowanie do lodówki.
  • Czosnek niedźwiedzi rośnie na zboczach większości nasłonecznionych lasów, więc możesz samodzielnie go zebrać.
  • Gotując zielone szparagi do wody zawsze dodawaj cukru. Dzięki temu staną się bardziej jędne i zachowają piękny, zielony kolor.
  • Świeżych szparagów nie gotuj, a jedynie smaż lub jedz na surowo.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych