Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zupa ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem

Zupa ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosta zupa ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem, która zadowoli chyba każdego Polaka. Smaczniejsza na drugi dzień, jeśli zostanie ;) Polskie zupy to bogactwo smaków i armomatów, a przy tym syty posiłek.

Składniki

200 g Boczek wędzony
8 szt. Ziemniaki
3 szt. Kiełbaska śląska
2 szt. Ząbek czosnku
1 szt. Średnia cebula
1 łyżka Masło
1 łyżka Mąka
100 ml Śmietanka 30%
1,5 l Woda/bulion warzywny
2 łyżka Olej rzepakowy
1 szczypta Sól
1 łyżeczka Pieprz
1 łyżka Suszony majeranek
1/2 łyżeczka Papryka wędzona ostra

Opis wykonania

Ziemniaki, kiełbaski, cebulę i boczek krojęw niedużą kostkę, czosnek drobno siekam. W dużym garnku wytapiam tłuszcz boczku i kiełbaski, jeśli jest go za mało dodaje olej. Smażę ziemniaki, aż się lekko zeszklą. Dodaję cebulę i czosnek oraz paprykę i majeranek. Wszystko dobrze mieszam, zdrapując resztki z dna garnka. Wlewam wodę lub bulion, doprawiamy solą i pieprzem. Gotuję ok 15 min, aż ziemniaki będą ugotowane. Na małej patelni przygotowuję jasną zasmażkę z masła i mąki, zagęszczam nią zupę. Wlewam śmietankę, sprawdzam smak, ewentualnie dodaję sól i pieprz.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Super przepis, zamiast ostrej wędzonej papryki, dodałam zieloną chilli, którą akurat miałam w domu i super podkręca smak