Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa pomidorowa przez moje dzieci jest chętnie zjadana. Nie mają jednego ulubionego jej wariantu, a dobre zupy to takie, które smakują dzieciom.

Składniki

6 szt. pomidor
2 szt. czerwona papryka
2 szt. czosnek - ząbek
1,5 l wywar warzywny
1 łyżka olej
100 g ser feta
100 g grzanki

Opis wykonania

Przygotowanie zupy zaczynamy od opieczenia papryki. Nagrzewamy piekarnik do 180-200 stopni i na arkuszu folii aluminiowej układamy pociętą na 4 części paprykę. Pieczemy przez około 15-20 minut ( do czasu aż skórka będzie czarna ) . Następnie wyjmujemy ostrożnie papryki razem z folią, skrapiamy wodą i zawijamy szczelnie folię – robimy mały paprykowy pakunek. Po 10-15 minutach otwieramy paczuszkę i delikatnie obieramy papryki ze skóry. Po przygotowaniu papryki przystępujemy już do gotowania zupy. Sparzone pomidory obieramy ze skóry – kroimy następnie w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy nasze pomidory. Pod koniec smażenia dodajemy rozgnieciony czosnek. Kiedy pomidory zmiękną przekładamy je do garnka z wywarem warzywnym i dodajemy upieczoną paprykę. Całość gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie miksujemy na gładki krem – jeśli będzie on gęsty dodajcie wywaru lub wody. Gotową zupę podajemy z pokruszonym serem feta i grzankami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych