Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa pomidorowa z samodzielnie robionym makaronem i pulpecikami z mięsa z indyka. Zupy z makaronem, z dodatkiem mięsa, są doskonałym pomysłem na szybki i pożywny obiad.

Składniki

Zupa:
pęczek włoszczyzny
200 g szpondra wołowego
2 kg dojrzałych pomidorów
śmietana do zupy
koncentrat pomidorowy
Pulpeciki:
800 g mięsa z indyka (udziec i pierś)
chilli świeże
natka pietruszki
Makaron:
200 g mąki pszennej (włoskiej typu 00)
jajko
żółtka
1/2 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli

Opis wykonania

Makaron: przesiej mąkę przez sitko i dodaj sól. Uformuj wgłębienie, umieścić w nim jajko oraz żółtka i dodaj łyżeczkę oliwy. Połącz ze sobą składniki, podlewając wodą. Po zagnieceniu ciasta w kulkę przykryj je ściereczką i odstaw na pół godziny. Następnie rozwałkuj ciasto i pokrój lub uformuj kształt makaronu w robocie kuchennym z odpowiednią przystawką. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.

Zupa: mięso gotuj razem z włoszczyzną aż do powstania klarownego bulionu (ok. 500 ml). Pomidory włóż do żaroodpornego naczynia, posyp tymiankiem i polej oliwą. Piecz ok. 40 minut w temp. 170°C z termoobiegiem aż do popękania skórki. Po wystudzeniu obierz je ze skórki i zmiksuj. Do przecieru z pomidorów dodaj bulion i gotuj na małym ogniu.

Pulpeciki: posiekaj mięso z indyka. Dodaj rozdrobniony czosnek, pietruszkę, chili oraz jajko i dokładnie wymieszaj. Uformuj pulpeciki i usmaż je na patelni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
W mojej wersji domowy makaron to lane kluski! Polecam;)

Powiązane przepisy