Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa z białych warzyw

Opis wykonania

Ta kremowa zupa jest nie tylko pyszna i delikatna w smaku, ale prosta i szybka do przygotowania.

Warzywa korzenne umyć, obrać, wraz z cebulą pokroić w kostkę. Por pokroić w krążki, a czosnek posiekać. Masło i oliwę rozgrzać w rondlu, wrzuci cebulę i por, delikatnie posolić i zeszklić, dodać czosnek i chwilkę dusić. Do rondla wrzucić pokrojone warzywa i podsmażyć. Zalać warzywa bulionem warzywnym, dodać listki laurowe, rozgnieciony pieprz, przykryć i gotować ok. 15 minut na wolnym ogniu. Przed zmiksowaniem wyjąć z zupy listki laurowe. W między czasie na suchej patelni uprażyć mieszankę ziaren. Zupę zmiksować blenderem na krem. Zupę doprawić solą, pieprzem i zabielić śmietanką, wymieszać. Zupę rozlać do bulionówek. Posypać pieprzem i mixem uprażonych ziaren. Udekorować świeżym tymiankiem.