Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatna w smaku i jednocześnie rozgrzewająca zupa, idealna na chłodniejsze dni. Zdrowe zupy to sposób na pełnowartościowy posiłek w ciągu dnia.

Składniki

40 g pasternaku
1 szt. duże kwaśne jabłko
1 l bulionu warzywnego
2 szt. małe cebule
2 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka masła
3 szt. listki laurowe
5 szt. ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczka imbiru
tymianek
lubczyk
2 łyżka jogurtu
sól, pieprz

Opis wykonania

Pasternak wygląda jak pietruszka, ale ma znacznie delikatniejszy smak. Dodane w przepisie przyprawy podkreślą łagodność pasternaku, jednocześnie lekko rozgrzewając od środka, co jest szczególnie pożądane w chłodniejsze, jesienne dni.

Opis wykonania

Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. Jabłko podziel na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i również pokrój w kostkę. Cebulę i pasternak podsmaż z dodatkiem curry na oleju. Gdy cebula będzie szklista, dodaj bulion, jabłko i pozostałe przyprawy. Gotuj na małym ogniu, aż pasternak będzie miękki. Zdejmij z ognia, dodaj masło i zmiksuj całość na gładki krem. Gotową zupę podawaj samą, z jogurtem lub z mlekiem.

TIP

Dodając słodkie jabłko całkowicie odmienisz charakter zupy.
Zupa doskonale smakuje z mlekiem sojowym.
Jeśli wolisz zupy o wyrazistym smaku, połowę pasternaku możesz zamienić na korzeń pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy