Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.8 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Żurek to moja ukochana zupa. Polskie, tradycyjne zupy mają naprawdę wyjątkowy smak. Warto przyrządzać je nie tylko od święta.

Składniki

2 l - bulionu lub rosołu
500 ml - zakwasu żytniego
4 szt. - kiełbasy białej (surowej)
100 g - boczku
1 szt. - cebuli
1 łyżka - chrzanu
1 ząbek - czosnku
3 łyżki - śmietany 30% lub 36%
2-3 łyżki - majeranku suszonego
- sól, pieprz do smaku
do podania: - jajka ugotowane na twardo

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
631 kcal
Tłuszcz
49 g
Węglowodany
24.65 g
Błonnik
30.5 g
Białko
1.1 g
Sól
2.75 g

Opis wykonania

Gdybym miał kiedyś wylądować na bezludnej wyspie i do końca życia jeść tylko jedną zupę, to z pewnością byłby to żurek! :) W tym przepisie przedstawiam jego najbardziej klasyczną wersję, którą z powodzeniem podasz na wielkanocnym stole, ale równie dobrze będzie sprawdzać się przez cały rok.

Żurek tradycyjny - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. W garnku zagotuj bulion i dodaj do niego białe kiełbasy ponakłuwane wcześniej widelcem. Zmniejsz moc płyty grzewczej tak, by wywar dalej lekko się gotował.

  2. Na patelni podsmaż na złoty kolor pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę, a następnie dodaj zawartość patelni do garnka z wywarem. Całość gotuj ok. 25 minut

  3. Do tak przygotowanej bazy wlej dobrze rozmieszany zakwas. W razie potrzeby dodaj większą ilość zakwasu, tak by uzyskać pożądany smak. Zacznij jednak od wlania połowy porcji i spróbuj wywaru. Następnie dolewaj zakwas po trochu, aż do uzyskania odpowiedniego poziomu kwaśności.

  4. Następnie do zupy dodaj lekko rozgnieciony ząbek czosnku i chrzan.

  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  6. Majeranek wysyp na dłoń i rozetrzyj, pocierając obiema dłońmi, wprost do garnka – dzięki temu uwolnisz dodatkowe aromaty zawarte w przyprawie i żurek zyska niepowtarzalny zapach.

  7. Po kolejnych pięciu minutach wyłącz palnik pod garnkiem.

  8. Do kubka ze śmietaną dodaj kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie zamieszaj – dzięki takiemu hartowaniu śmietana nie zważy się po dodaniu do niemal wrzącego żurku.

  9. Żurek podaj z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą oraz połówkami jajka ugotowanego na twardo.

TIP:

  • Jeżeli masz czas i chęci, przygotuj domowy zakwas. Wystarczy, że wsypiesz do słoika ok. 8 łyżek mąki żytniej, dolejesz 500 ml wody, przykryjesz słoik i odstawisz na 4 dni. W tym czasie dwa razy dziennie mieszaj zakwas. Kiedy będzie gotowy powinien mieć przyjemny i wyraźnie kwaśny smak. Gotowy zakwas przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.

  • Żurek możesz podać na wiele sposobów – tradycyjnie z jajkiem i kiełbasą, ale warto wypróbować różne inne dodatki np. pure ziemniaczane, łyżka kwaśnej śmietany, czy podpieczone kabanosy. Świetnie sprawdzi się również podanie żurku w specjalnie do tego celu wypieczonym chlebku.

  • W diecie osób niejedzących mięsa żurek nie musi być pozycją zakazaną – wystarczy, że ugotujesz go na wywarze warzywnym, a kiełbasę i boczek zastąpisz podsmażonymi na patelni warzywami korzeniowymi jak marchew czy pietruszka.

Żurek tradycyjny - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.8, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Wyszedł pyszny. Koniecznie muszę zrobić jeszcze bez okazji.