Tomasz Jakubiak

Profesjonalny kucharz i dziennikarz kulinarny. W kuchni charyzmatyczny i kreatywny, inspiruje i uczy prawdziwej sztuki gotowania!

Tomasz Jakubiak dzieli się swoją kulinarną pasją w ramach programów TV. Jest gospodarzem popularnego programu kulinarnego „Jakubiak rodzinnie”, a wcześniej „Jakubiak lokalnie” w telewizji Kuchnia +, który bije rekordy oglądalności i zdobywa rzesze nowych fanów, czego finałem będą nowe odcinki.

Tomek przekonuje w nim do korzystania z rodzimych, regionalnych produktów, a także odwiedza polskich rolników i hodowców. Bardzo ważna jest dla niego promocja polskiej kuchni oraz polskich producentów.

Swoje niebanalne spojrzenie na kulinaria zaprezentował w ramach promocji „ulicznego jedzenia”, które zorganizował w czerwcu 2013 roku, w formie pierwszego Street Food Festival by Tomasz Jakubiak. Główną ideą festiwalu było pokazanie nowego podejścia do kuchni – inaczej mówiąc zdrowego fast foodu. Dobre, zdrowe i szybko przygotowane potrawy cieszyły podniebienia warszawiaków.

Jego niezwykłych dań można spróbować w jego autorskiej restauracji Gar Jakubiaka.

Oprócz zamiłowania do kuchni, Tomasz Jakubiak cały czas rozwija swoją pasję do podróżowania w poszukiwaniu chwili wytchnienia, ale też smaku doskonałego, obserwując i zdobywając kolejne doświadczenia ze światowych kuchni. W tym celu odwiedził m.in. Sri Lankę, Maderę i Gruzję, a w Rzymie szkolił się pod okiem Nestora Grojewskiego – kucharza gwiazd Hollywood.

W serialu „Akademia Smaku Zosi i Tomka”, Tomasz Jakubiak gra samego siebie: jest spontanicznym i pomysłowym szefem kuchni, który chętnie pomaga swojej lekko postrzelonej sąsiadce Zosi, w którą wciela się Kasia Glinka. Ich wspólna energia powoduje komiczne sytuacje, z których wychodzą jednak zawsze z uśmiechem i ze smakiem!

W Akademii Smaku Tomasz Jakubiak sprawuje merytoryczną pieczę nad projektem, odkrywa tajemnice swojego kulinarnego warsztatu, ale przede wszystkim przekonuje, że gotowanie to prawdziwa przyjemność, a mistrzostwo w gotowaniu jest w zasięgu ręki i kuchni każdego, kto lubi gotować!

Tomasz Jakubiak

Głębia Smaku

Choć tradycyjnie to mieszkańcy słonecznej Italii utożsamiani są z makaronem, jednak Polacy nie ustępują im pod względem miłości do niego. Jest dobry na każdą okazję, jako danie główne podczas wystawnego obiadu i jako przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi. Podawany zarówno w wersji wytrwanej, jak i słodkiej zdobył serca naszych rodaków.

Zobacz magazyn