Tradycja zaczyna się w kuchnii KONKURS! Wygraj sprzęt marki Bosch o wartości 10 000 zł!

  • Podziel się z nami
    daniem inspirowanym
    tradycją i opisz
    jego historię.

  • Prześlij przez formularz www
    lub opublikuj na Instagramie
    z #TradycjaZaczynaSięwKuchni
    oraz oznaczeniem profilu
    marki Bosch @boschhomepl

  • Do wygrania sprzęt kuchenny
    marki Bosch o wartości
    10 000 zł

    Zobacz sprzęt

KONKURS DOBIEGŁ KOŃCA!

Dziękujemy za wszystkie nadesłane zgłoszenia
i gratulujemy zwycięzcy!

Wyniki konkursu dostępne poniżej!

Zwycięska historia

Monika B
Tradycyjne Czebureki Dziadka Józia i historia jego "magicznego składniku" Mój Kochany dziadziuś Józef pochodził z Kresów Wschodnich i to on, a nie babcia czarował w kuchni. Dosłownie CZAROWAŁ! Jego popisowym daniem były Czebureki. Wieczorem robił farsz i wynosił na noc do sieni. Następnego dnia wyrabiał ciasto i wspólni wycinaliśmy koła, przykładając do niego talerz. Zawsze przed nałożeniem farszu, dziadziuś odwracał się do nas tyłem i do miski dosypywał szczyptę majeranku (jego ulubiona przyprawa do wszystkiego) i szczyptę swojego "magicznego składniku" - tak go nazywał. Nigdy nie chciał zdradzić mi, co było tą tajemną przyprawą, ale jego dania zawsze były wyśmienite! Dziadziusia już niestety nie ma z nami, ale zostawił dla mnie kuferek z naszymi wspólnymi pamiątkami. Były tam też karteczki z jego ulubionymi przepisami. Na jednej ze stron były napisane dwa słowa "SZCZYPTA SERCA"... Dzisiaj, zgodnie z tradycją, ja tak "czaruję" moje dzieci i są zachwycone! :)
#TradyzjaZaczynasiwKuchni
Tomasz

Lubicie wracać do tradycji, do smaków, które poznaliście w dzieciństwie? Jeśli tylko znacie jakieś fajne historie albo porady przekazywane z pokolenia na pokolenie, dzięki którym potrawa, ciasto, domowy chleb smakują niepowtarzalnie, to weźcie udział w konkursie i podzielcie się nimi.

Mateusz

Smak mojego rodzinnego domu to popisowe danie babci - kaczka z jabłkami. Gdy tylko zapach pieczonej kaczki zaczynał unosić się w domu, wiadomo było, że już za chwilę pojawią się goście i będzie wesoło. Babcia nauczyła mnie, że kaczka, aby była soczysta i chrupiąca, musi swoje odleżeć w solance. Najlepiej całą noc.