12 tradycyjnych potraw wiglijnych na polskim stole

12 tradycyjnych potraw wiglijnych na polskim stole

Na wigilijnym stole goszczą tradycyjne potrawy. W zależności od regionu, tradycji rodzinnych świąteczne menu jest różne. Istnieją takie pozycje świątecznego menu, które zna każdy. Są to:





  • Barszcz czerwony to klasyka wigilijnego stołu. W niektórych domach przygotowany jest na zakwasie. Najczęściej podawany w towarzystwie uszek, pasztecików z kapustą i grzybami czy fasoli Jaś, która jest składnikiem barszczu serwowanego na Podhalu.




  • Zupa grzybowa jest obok barszczu najpopularniejszą zupą serwowaną na wigilijnym stole. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez niej, ale też sporo gospodyń nie zna jej w ogóle. Tradycyjnie podaje się tę zupę z łazankami.




  • Karp smażony jest niewątpliwie wigilijnym daniem. Ciekawą alternatywą jest karp w galarecie lub karp po żydowsku.




  • Wigilijna zupa rybna to esencjonalny wywar przygotowany na bazie niewykorzystanych części karpia - głowy, ogona, płetw.




  • Kapusta z grzybami także znajduje się na liście świątecznych potraw. Można ją wzbogacić o żurawinę, suszone śliwki czy rodzynki.




  • Kapusta z grochem to bardzo sycące i smaczne danie, które każdy przygotowuje na swój własny sposób, uzupełniając nawet o dodatkowe składniki takie jak: suszone grzyby, rodzynki czy ziemniaki.




  • Pierogi z suszonymi śliwkami to także popularny świąteczny przysmak. Pierogi w wersji na słodko goszczą w wielu domach podczas świąt.




  • Pierogi z grzybami podawane jako samodzielne danie lub jako dodatek do barszczu.




  • Kompot z suszonych śliwek jest bardzo smacznym uzupełnieniem świątecznych posiłków. Wiem, że nie wszyscy za nim przepadają, ze względu na jego specyficzny smak i zapach. U mnie pozycja obowiązkowa.




  • Makówki to świąteczny deser, który gości w wielu śląskich domach. Podstawowym składnikiem tego deseru jest dobrej jakości mak, bułki pszenne lub chałka, mleko oraz bakalie.




  • Kutia czyli najbardziej bożonarodzeniowy deser zza wschodniej granicy. Główne składniki to pszenica i mak, a do tego ulubione bakalie.




  • Moczka to śląska, słodka potrawa piernikowa z dużą ilością bakalii.