CIASTO JABŁKOWE Z JOGURTEM TRUSKAWKOWYM Z NUTĄ MUSU MALINOWEGO ORAZ DODATKIEM BORÓWEK I TRUSKAWEK

CIASTO JABŁKOWE Z JOGURTEM TRUSKAWKOWYM Z NUTĄ MUSU MALINOWEGO ORAZ DODATKIEM BORÓWEK I TRUSKAWEK

Pyszne ciasto jabłkowe idealne na każdą porę roku , szybkie do zrobienia i do zjedzenia .

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
1 opakowanie galaretki ananasowej lub agrestowej, gruszkowej
1 łyżka masła
1/3 szklanki cukru Masa jogurtowa:
2 duże jogurty naturalne (razem około 700g)
2 opakowania galaretki truskawkowej

Mus malinowy:
ok. 400 g malin (u mnie mrożone)
sok z połowy cytryny
pół szklanki cukru

Śmietana do dekoracji:
30 % śmietany 250ml
2 łyżki cukru pudru
40 ml ciepłej wody łyżka żelatyny

Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder ciągle miksując.
2. Dodać żółtka, aromat i wymieszać krótko mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Na wierzch przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo krótko, delikatnie wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25×36 cm (może być nawet trochę większa) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.
Masa jabłkowa:
4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
5. Starte jabłka przełożyć do rondelka, dodać cukier, masło i podgrzewać przez około 4-5 minut, mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać galaretkę w proszku i mieszać, aż się galaretka rozpuści, zdjąć z ognia.
6. Ciepłe jabłka przełożyć na biszkopt i wyrównać, odstawić do ostygnięcia.
Masa jogurtowa:
7. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.
8. Przestygniętą galaretkę wymieszać z jogurtem i rozprowadzić masę jogurtową na ostygniętych jabłkach.

Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby masa jogurtowa trochę stężała. Mus malinowy: Maliny wrzucić do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu kilka minut (ja miałam maliny mrożone i gotowałam dłużej, aby odparować nadmiar wody). Gotowy mus zmiksować i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Wystudzić. Śmietana do dekoracji: Przygotuj mocno schłodzoną śmietankę 30%. Na każde 250 ml śmietanki przygotuj 2 łyżeczki cukru pudru i płaską łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 40 ml cieplej wody. Wlej śmietankę do wysokiego naczynia i zacznij ubijać mikserem Kiedy śmietanka zacznie się pienić, wsyp cukier puder. Ubijaj do uzyskania pożądanej konsystencji. Do ubitej śmietany dolej rozpuszczona tężejąca żelatynę i wymieszaj. Bita śmietana z żelatyną dłużej zachowuje kształt i konsystencję. Żelatyna nie jest konieczna, jeżeli ubita śmietana jest przeznaczona do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Na koniec wszystko ładnie dekorujemy . Udanych wypieków . Smacznego!