Co można zrobić z dyni?

Co można zrobić z dyni?

Jesienią półki sklepowe, warzywniaki oraz przydrożne stragany pełne są dorodnych i kolorowych dyń. Ich widok skutecznie zachęca do zakupu. Jednak wiele osób rezygnuje nie mając pomysłu co zrobić z kupioną dynią? Nie wiesz z jakimi produktami i przyprawami połączyć dynię? Szukasz pomysłów i inspiracji na smaczne oraz ciekawe dania z dodatkiem dyni? 



Co można zrobić z dyni?



Dynia jest bardzo uniwersalna. Doskonale nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i tych na słodko. Możesz przygotować z niej zupy, curry, gulasze, potrawki, zapiekanki makaronowe oraz kaszotto i risotto. Dynię możesz upiec w piekarniku przed dodaniem do zupy czy gulaszu. Pieczenie wzbogaca i intensyfikuje smak dyni. Do dań z dynią możesz wykorzystać ser feta, ricottę, mascaropne, drób, wieprzowinę oraz krewetki. Pozostałymi składnikami dań z dynią mogą być pomidory, suszone pomidory, szpinak, jarmuż, papryka, marchew, ziemniaki. Intrygującym pomysłem jest przygotowanie potrawki z dynią, kurczakiem, pomidorami oraz masłem orzechowym. Wykorzystując dynię makaronową do dania otrzymasz ciekawą konsystencję. Po ugotowaniu przypomina ona makaron. Z kolei dynię Hokkaido, która jest jedną z najpopularniejszych możesz jeść razem ze skórką. Dynia piżmowa po upieczeniu ma przyjemny maślany smak, który doskonale skomponuje się z innymi pieczonymi warzywami oraz kurczakiem. Amatorzy słodkości, a szczególnie wypieków mogą przygotować muffinki, babeczki, ciastka, placuszki i ciasta dyniowe. Dynia doskonale komponuje się z owocami (żurawina, jabłka, gruszki, brzoskwinie, banany), warzywami (marchew, cukinia) oraz orzechami, kakao i czekoladą.  



Jak doprawić dynię?



Do tego świetnie nadają się korzenne przyprawy takie jak gałka muszkatołowa, imbir, kumin, kurkuma, cynamon, goździk. Delikatny miąższ dobrze komponuje się również z kolendrą, kozieradką, estragonem, czosnkiem, chilli, miętą, szałwią, a także papryką słodką i wędzoną. 



Pomysły na przetwory z dyni



Dynia doskonale nadaje się również na przetwory. Dzięki temu można zjadać się nią również poza sezonem jesiennym. Jednym na najpopularniejszych przetworów z dyni jest puree. Sprawdza się doskonale do wypieków, deserów, zup oraz dań na słodko jak ryż z dynią czy placuszki. Z dyni możesz przygotować również dżem. Słodki miąższ zawiera pektyny, które ułatwią osiągnięcie idealnej konsystencji dżemu. Aby uatrakcyjnić smak możesz oprócz dyni dodać jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele, żurawinę, imbir czy pomarańcze. Dynia doskonale współgra z korzennymi i ostrymi przyprawami, dlatego z powodzeniem można wykorzystać ją również do przygotowania wytrawnych przetworów takich jak ketchup czy ostry sos. Możesz również zamarynować ją z dodatkiem occtu jabłkowego lub musztardy i miodu.