Co zrobić, żeby drób po upieczeniu był soczysty i miał chrupiącą skórkę? 7 zasad

Co zrobić, żeby drób po upieczeniu był soczysty i miał chrupiącą skórkę? 7 zasad

Poznaj moje mistrzowskie zasady!

Chrupiąca skórka to idealne dopełnienie pieczonego drobiu. Co zrobić, by mieć pewność, że nasza pieczeń będzie mistrzowska?



  1. Namaczamy mięso w 5-procentowym roztworze wody i soli przez 12 godzin.

  2. Pod skórkę wkładamy kawałki zimnego przyprawionego masła.

  3. Przed pieczeniem dolewamy do brytfanny odrobinę bulionu.

  4. Faszerujemy drób i zaszywamy (wilgoć pozostanie w środku).

  5. Podczas pieczenia polewamy kilkukrotnie wytapiającym się tłuszczem.

  6. Po upieczeniu, dzielimy drób na porcje, wykładamy na blaszkę, polewamy masłem smakowym.

  7. Zapiekamy w temperaturze 230 stopni przez 5 minut.