Czy można leżakować wino, nie mając piwnicy?

Czy można leżakować wino, nie mając piwnicy?

Wine cellar, czyli piwnica na wino to marzenie każdego someliera. Nie trzeba być wybitnym znawcą, żeby wiedzieć, że trunek uszlachetnia się przez leżakowanie – w odpowiedniej temperaturze, w zaciemnionym miejscu, w butelkach ułożonych tak, aby korek miał kontakt zarówno z winem, jak i z powietrzem. Wszystkie te warunki spełniają piwnice i… chłodziarki do wina marki Bosch.



Urządzenie, zdolne pomieścić 197 butelek, posiada drzwi z przyciemnianego szkła, z filtrem odcinającym szkodliwe dla wina promieniowanie UV. Dwustrefowa regulacja temperatury pozwala leżakować jednocześnie wina czerwone, którym sprzyja temperatura 15-22°C oraz wina musujące, które czują się najlepiej w przedziale temperatur 6-9°C. Takiego komfortu nie zapewni nawet stara wine cellar.