Czy można przygotować smaczne potrawy bez soli?

Czy można przygotować smaczne potrawy bez soli?

Czy mięso bez soli może doskonale smakować? Oczywiście. Tym bardziej, że surowe mięso zawiera całkiem dużo soli – wystarczy zadbać o to, żeby w procesie przygotowywania potraw nie utracić jej wraz z witaminami i mikroelementami. Najlepszym sposobem zachowania naturalnych właściwości warzyw, owoców, mięsa czy ryb jest przygotowywanie potraw na parze. Do tego celu doskonale nadają się piekarniki marki Bosch z funkcją pary.



Posiadając piekarnik parowy, można spróbować specjałów przygotowywanych metodą sous-vide, która polega na gotowaniu na parze zapakowanych próżniowo produktów spożywczych. Zamiast soli można użyć ziół, pieprzu i papryki, które pakujemy razem z mięsem, a następnie utrzymujemy przez kilka godzin pod parą o temperaturze około 60-70°C. Smacznego!