Czym charakteryzuje się kuchnia indyjska?

Czym charakteryzuje się kuchnia indyjska?

Dania kuchni indyjskiej większości kojarzą się z intensywnym aromatem korzennych przypraw, lekką pikantnością oraz dużą ilością warzyw. Najpopularniejszym z nich jest curry przygotowywane na wiele różnych sposobów. Szukasz inspiracji na indyjskie dania? Chcesz wiedzieć, co jeszcze ciekawego można znaleźć w kuchni indyjskiej? Jakie są jej charakterystyczne smaki? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule.



Czy kuchnia indyjska jest tylko jedna?



Wbrew pozorom kuchnia indyjska nie jest jednorodna w całym kraju. W północnej części Indii dominują dania mięsne z ciężkimi sosami oraz pszenne placki i chlebki. To z tego regionu pochodzi curry (kari). Z kolei w południowej części kraju dominują dania wegetariańskie na bazie nasion roślin strączkowych z dodatkiem ryżu i mleczka kokosowego. W południowej części Indii popularne są zupy, a szczególnie zupa z soczewicy na ostro. Dania najczęściej podawane są na okrągłych metalowych tacach. Z kolei na południu podaje się potrawy również na liściu bananowca.



To, co łączy dania kuchni indyjskiej niezależnie od regionu to pasja i wyczucie zdobyte dzięki praktyce. W indyjskich domach na próżno szukać miarek i wag. Większość przepisów przygotowywana jest „na oko” dzięki wieloletnim doświadczeniom gospodyń. Dlatego przygotowując dania kuchni indyjskiej warto eksperymentować, próbować i nie obawiać się kulinarnej porażki. Będzie to kolejne doświadczenie, które przyda się również podczas przygotowywania innych potraw.



Przyprawy kuchni indyjskiej



Swój charakterystyczny smak i aromat dania kuchni indyjskiej zawdzięczają sporej ilości dodawanych przypraw. W Indiach przyprawy nie tylko są dodatkiem smakowym, ale zgodnie z Ajurwedą mają działanie lecznicze. Przyprawy są powszechnie dodawane nie tylko do dań obiadowych, ale również napojów i deserów. Najczęściej stosowane przyprawy w kuchni indyjskiej to wszechobecna kurkuma oraz kmin, cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, chilli, kozieradka, goździki i kolendra. Umiejętność łączenia przypraw, tak by ze sobą współgrały, zdobywa jest przez lata. W kuchni indyjskiej wykorzystywane są również mieszanki przypraw. Najpopularniejszą z nich jest garam masala. Dzięki mieszankom osiągnięcie jednocześnie intensywnego aromatu oraz balansu poszczególnych smaków jest znacznie łatwiejsze. Szczególnie jeśli pierwszy raz przygotowujesz danie kuchni indyjskiej. Kolejnym ułatwieniem są pasty curry, które również ułatwiają wydobycie z dania wszystkich smaków.



Dania kuchni indyjskiej



Kuchnia indyjska to nie tylko curry. Równie popularne są różne wersje kurczaka - tandoori, tikka masala czy butter chicken. Ciekawym daniem jest kofta czyli szaszłyk z mięsa mielonego. Na południu kraju dania przygotowane z wykorzystaniem strączków określa się słowem dal. Z kolei nazwą dal shorba określa się zupy, zazwyczaj te z soczewicy.



Kuchnia indyjska, a zwłaszcza dania pochodzące z południa, jest lekkostrawna. Jednak Hindusi w swoich daniach nie unikają również smażenia. Dobrym przykładem są samosy - trójkątne pierożki smażone na tłuszczu oraz pakora czyli smażone warzywa w cieście. Każde hinduskie danie podawane jest z dodatkiem węglowodanowym. W większości jest to ryż. Często przygotowywanymi dodatkami są także chlebki naan, ciapatti czy bhatura. Jeśli danie nie jest płynne lub półpłynne podaje się je z dodatkowym sosem. Najczęściej wykorzystywanymi sosami są - raita (jogurtowy) oraz chutney (owocowo-warzywny). Jak w każdej kuchni, również w indyjskiej nie mogło zabraknąć deserów. Są one zazwyczaj przygotowane na bazie mleka lub innego nabiału. Popularne są puddingi, lody - smażone kulki z masy mlecznej (gulab jamun) oraz chałwa. Omawiając kuchnię indyjską nie można pominąć napojów. Obok niezwykle popularnej herbaty często spożywanym napojem w Indiach jest lassi. Jest to napój na bazie jogurtu, wody i przypraw. Popularną wersją jest mango lassi. Przygodę z kuchnią indyjską warto zacząć od przygotowania pysznego sosu indyjskiego.



W Indiach mało kto używa podczas jedzenia sztućców. Większość, szczególnie w domu, posiłki spożywa prawą ręką. W ten sposób już przed włożeniem jedzenia do ust, dłonie zapoznają się z konsystencją i strukturą. Potęguje to wrażenia smakowe.