Czym faszerować jajka?

Czym faszerować jajka?

Jajka są symbolem nowego życia i nie może ich zabraknąć na wielkanocnym stole. Jak je podać, by zachwycić gości? Jaki farsz wybrać, by każdy znalazł coś dla siebie?



Chrzan



To obowiązkowy produkt wielkanocny. Doskonale komponuje się z delikatnym białkiem i kremowym żółtkiem. Jak przygotować jajka z chrzanem? Dokładnie wymieszaj go z żółtkami ugotowanych jaj. Następnie dodaj niewielką ilość jogurtu lub śmietany i gotowe. Aby urozmaicić i podkręcić smak tradycyjnego chrzanu, dodaj do niego suszoną żurawinę. Możesz drobno ją pokroić lub zmiksować z chrzanem - farsz nabierze intensywnie różowego koloru.



Nasiona roślin strączkowych



Doskonale nadają się do przygotowania farszy.  Po ugotowaniu wystarczy wymieszać je z żółtkami, jogurtem i ziołami. Dzięki dużej różnorodności fasoli otrzymasz farsze w pięknych i żywych kolorach.



Twarożek



Ser twarogowy wymieszaj z odrobiną mleka lub jogurtu, by uzyskał gładką konsystencję. Intensywnego smaku i aromatu doda posiekany szczypiorek oraz rzeżucha. Gotowy twarożek nakładaj na ugotowane połówki jajek.



Pasty kanapkowe



Łatwe w przygotowaniu i możliwe do nałożenia przy pomocy szprycy, dzięki której uformujesz piękne zawijasy i zdobienia. Ciekawym pomysłem są faszerowane jajka z pastą pomidorową z dodatkiem orientalnych przypraw.



Sprawdź przepis na pastę kanapkową z indyjską nutą.



Innym równie aromatycznym farszem będzie ten na bazie czarnych oliwek.
















Czym faszerować jajka? - zdjęcie 1





Jak podawać jaja faszerowane?



Klasyka to przekrojone połówki z farszem nałożonym przy pomocy łyżki i uformowane tak, by kształtem przypominały całe jajka. Innym sposobem jest wydrążenie żółtka i wypełnienie farszem zagłębienia. Jajka można podać również w  bardziej fantazyjny sposób. Przekrój je na pół, ale nie wzdłuż tylko wszerz, wyciągnij żółtko i w jego miejsce nałóż farsz tak, aby lekko wystawał, a następnie przykryj go górną częścią jajka. Brzegi możesz wyciąć w kształcie litery V aby przypominały pękające jajka. Przekrojone wszerz jajka możesz również lekko wydrążyć i utworzyć z nich mini miseczki.



Ugotowane białko możesz dowolnie nacinać i nadawać mu różne kształty, tak aby przypominało ono króliki, kurczaki i inne zwierzęta. Wielu zwolenników mają też jajka podawane w wyparzonych wrzatkiem połówkach skorupek.