Dania ze śliwkami

Dania ze śliwkami

W sezonie obfitującym w śliwki aż żal ich nie wykorzystać!

Pomysł na dania ze śliwek jest wiele. Potrawy ze śliwkami mogą mieć zarówno słodki smak i stanowić propozycję obiadu. Śliwki w potrawach mogą być wykorzystywane zarówno jako dodatek jak i jako główny składnik. Jeśli zastanawiasz się do czego śliwki będą pasować, zapoznaj się z naszymi propozycjami na dania ze śliwkami.



Powidła śliwkowe



Pytając co ze śliwek można przyrządzić, jedna z pierwszych odpowiedzi na pewno będzie brzmiała: powidła! Powidła ze śliwek zimą będą idealne do ciast, naleśników czy kanapek.



Składniki:



  • 1 kg śliwek (najlepiej węgierek) bez pestek, przekrojonych na pół

  • ½ szklanki cukru

  • ½ szklanki wody

  • 1 laska cynamonu

Opis przygotowania



Śliwki grubo posiekaj i wrzuć do rondla. Dodaj cukier, wodę i cynamon. Całość gotuj na wolnym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Im bardziej gęste będą powidła, tym częściej musisz je mieszać, by nie przywarły do dna rondla. Gotuj je aż zgęstnieją i zmniejszą swoją objętość do ok. 2 i ½ szklanki (około 45-60 minut). Wyjmij laskę cynamonu, a powidła odstaw, by ostygły. Przelej je do wysterylizowanych słoików i szczelnie zakręć. Następnie włóż je na 15 minut do gotującej się wody. Wystudź słoiki i przechowuj je w lodówce lub chłodnym miejscu.



Kompot ze śliwek



Ale śliwki w kuchni to nie tylko powidła. Śliwki świetnie nadają się także do innych przetworów, np. kompotu. Będzie on szczególnie przydatny przy kłopotach z układem trawiennym.



Składniki:



  • 250 g suszonych śliwek

  • 3 łyżki cukru

  • Kawałek laski cynamonu

  • Kawałek skórki pomarańczowej (sparzonej wrzątkiem) i kawałek skórki cytrynowej

  • Kilka goździków

  • 1,5 l wody

Opis przygotowania



Śliwki dokładnie wypłucz i zalej 2 szklankami zimnej wody. Odstaw je na około 2 godziny, żeby zmiękły.  Po upływie 2 godzin śliwki z wodą przelej do większego garnka i uzupełnij wodą (łącznie powinno być 6-8 szklanek). Dodaj cynamon, skórkę z pomarańczy, cytryny, goździki i gotuj przez około 30 minut. Odstaw kompot do ostygnięcia. Jeśli uznasz, że jest niesłodki, dosłodź go według uznania.



Roladki wieprzowe ze śliwkami





Potrawy ze śliwek mają wielu wielbicieli. Jednym z najbardziej znanych połączeń jest mięso wieprzowe i śliwki.



Składniki:



  • 1 kg wieprzowiny bez kości

  • 1 duża marchewka

  • 10-15 dużych śliwek bez pestek

  • 1 cebula

  • 1 pomidor

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • Czarny pieprz

  • Sól

Opis przygotowania



Śliwki zalej wrzącą wodą. Mocz je przez około 10-15 minut, a następnie odlej wodę. Na patelni podsmaż cebulkę pokrojoną w piórka. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj ją do cebulki i podsmażaj przez 5-8 minut. Drobno pokrój pomidora i dodaj go do marchewki z cebulą. Warzywa duś przez około 8 minut na małym ogniu.



Wieprzowinę pokrój na duże plastry, posól je i rozbij za pomocą tłuczka z obydwu stron. Warzywa przełóż do miseczki, dodaj do niej pokrojone na 4 części śliwki. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj.



Piekarnik rozgrzej do 220°C. Na każdym plastrze wieprzowiny rozsmaruj nadzienie śliwkowo-warzywne. Delikatnie zawijaj każdy plaster w roladkę, tak aby nadzienie nie wypadło. By nadzienie nie wysunęło się z mięsa, przewiąż je sznurkiem do pieczenia. Roladki podsmażaj na najpierw na patelni, by nabrały złotego koloru. Następnie piecz je w piekarniku przez około 40-50 minut. Po upieczeniu usuń sznurki i pokrój roladki na plastry.