Dlaczego warto jeść jarmuż?

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Dieta bogata w warzywa i owoce ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy i jak wyglądamy.

Im więcej jest w niej składników pochodzenia roślinnego, tym lepiej. Jednym z najzdrowszych warzyw, jest jarmuż.



Gotowanie - zobacz przepisy.



Zalety płynące z jarmużu



  • Jarmuż zawiera duże ilości witaminy C, która wpływa pozytywnie na skórę oraz chroni komórki przed starzeniem.

  • Dzięki zawartości karotenoidów jarmuż wykazuje wyraźne działanie przeciwnowotworowe.

  • Luteina zawarta w jarmużu wspomaga proces prawidłowego widzenia.

  • Jarmuż oczyszcza organizm z toksyn i wpiera działanie wszystkich układów.

  • Indole zawarte w jarmużu hamują wydzielanie aktywnych estrogenów, które odpowiadają za powstawanie nowotworów piersi.

Akademia Smaku - przejdź do strony głównej i wyszukaj przepisy.



Jarmuż wcale nie musi być przykrą koniecznością w diecie. Jest tak smaczny i ma tak wiele składników odżywczych, że jedzenie go, powinno stanowić dla nas czystą przyjemność. Dzieciom można przygotowywać jarmuż w pod różnymi postaciami, tak by go polubiły, a tym samym w późniejszym życiu chętniej po niego sięgały.



Przepisy - przejdź do strony głównej Akademii Smaku.