Do czego wykorzystać orzechy laskowe? Przepisy na desery i dania z orzechami

Do czego wykorzystać orzechy laskowe? Przepisy na desery i dania z orzechami

Z orzechów laskowych przygotujesz zarówno pyszne ciasto, np. tartę z nadzieniem, jak i ciasteczka. Laskowce nadają się także do dań obiadowych. Zobacz, jak zrobić grillowaną cukinię z prażonymi orzechami laskowymi.

Proste ciasto z orzechami laskowymi: pleciona tarta z masą z orzechów



Tarta z masą to proste ciasto z orzechami laskowymi. Aby przygotować tartę potrzebujesz:



  • 1 opakowania suszonych drożdży,

  • 1 jajka,

  • 1 szklanki mleka,

  • 2 łyżek oleju,

  • 1/2 szklanki cukru,

  • 50 dag mąki,

  • startej skórki z pomarańczy.

Składniki na masę orzechową są następujące:



  • 1 szklanka orzechów laskowych,

  • 1 1/2 szklanki orzechów włoskich,

  • 4 łyżek śmietany,

  • 1/2 łyżeczki cynamonu,

  • 1/2 szklanki bułki tartej,

  • 1/3 szklanki brązowego cukru,

  • soku z 1 pomarańczy,

  • 1 jajka,

  • 4 łyżek mleka bądź rumu.

Sposób przygotowania tarty z masą orzechową jest następujący:



  • Podgrzej mleko. Wymieszaj z nim drożdże, a potem odstaw na 10 minut.

  • Do drożdży z mlekiem dodaj jajko, cukier, olej i skórkę pomarańczy. Z tych składników zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne.

  • Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw je w ciepłe miejsce na 40 minut.

  • Zmiel połowę orzechów na drobno, a pozostałe orzechy posiekaj.

  • Rozwałkuj ciasto. Powinno mieć kształt prostokąta i grubość około 5 mm.

  • Rozsmaruj masę orzechową na cieście i zwiń je na kształt rolady.

  • Ułóż ciasto na papierze do pieczenia, a potem przetnij je na pół.

  • Zlep dwa końce ciasta. Zaplataj je naprzemiennie. Zlep tartę na drugim końcu.

  • Połóż ciasto na papierze na blachę. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz ciasto 35-40 minut.

Ciasteczka z orzechami laskowymi





Ciasteczka z orzechami laskowymi zrobisz z:



  • 1 szklanki orzechów laskowych,

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

  • 1 1/3 szklanki mąki,

  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,

  • 1/2 szklanki cukru,

  • 1 jajka,

  • 1/2 kostki masła,

  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,

  • szczypty soli.

Przygotuj ciasteczka według następujących kroków:



  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

  • Rozłóż orzechy na płaskiej, dużej blasze. Nie obieraj ich ze skórki. Wstaw do piekarnika na 8-10 minut. Wyjmij kiedy się lekko zrumienią, a następnie je ostudź.

  • Po ostygnięciu posiekaj orzechy w malakserze.

  • Przesiej mąkę z kardamonem, sodą, solą i połową orzechów.

  • Utrzyj masło i cukier na puszystą i gładką masę. Dodaj do niej wanilię i jajko i ubij razem.

  • Do mokrej masy ze składników powyżej dodaj mąkę z przyprawami i orzechami. Wymieszaj.

  • Tak powstałe ciasto schładzaj w lodówce przez godzinę.

  • W tym czasie wyłóż płaską blaszkę pergaminem.

  • Z chłodnego ciasta uformuj kulki o średnicy około 2 cm. Obtocz je w pozostałej połowie posiekanych orzechów.

  • Kulki z ciasta ułóż na blaszce w dość dużych odstępach. W trakcie pieczenia zwiększą swoją objętość.

  • Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 12-15 minut. Powinny być lekko zrumienione.

Dania z orzechów laskowych: grillowana cukinia z orzechami laskowymi

i szpinakiem



Prosty przepis na potrawę z prażonymi orzechami laskowymi to grillowana cukinia i szpinak. Oto, jakich składników potrzebujesz do jego przygotowania:



  • 1 średniej cukinii,

  • 3 średnich cebule dymki,

  • kilku dużych garści liści szpinaku,

  • 1/4 szklanki orzechów laskowych,

  • nieco stopionego oleju kokosowego,

  • 1/2 ząbka czosnku,

  • 1/2 papryczki chili,

  • soli morskiej w płatkach,

  • świeżo mielonego pieprz,

  • 1 łyżki oliwy tłoczonej na zimno,

  • 1/2 łyżki soku z cytryny,

  • 1/2 łyżeczki miodu,

  • skórki startej z 1 1/2 cytryny.

Aby przygotować grillowaną cukinię z orzechami:



  • Rozgrzej patelnię grillową lub grill elektryczny.

  • Upraż orzechy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Powinny się lekko zrumienić.

  • W tym czasie umyj cukinię i potnij ją wzdłuż na plasterki o grubości około 1 cm.

  • Natrzyj plastry stopionym olejem, posyp pieprzem i solą.

  • Obierz i pokrój cebulę dymkę, a następnie przypraw tak, jak cukinię.

  • Kiedy grill będzie dobrze nagrzany, połóż warzywa na ruszcie. Grilluj je dotąd, aż na plastrach pojawią się brązowe ślady od rusztu. Przewróć na drugą stronę i pozostaw nieco krócej na grillu. Warzywa powinny być miękkie.

  • Zdejmij je z grilla i odłóż na talerz.

  • Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Umyj i posiekaj papryczkę chili. Wymieszaj ją z czosnkiem, oliwą i miodem.

  • Umyj liście szpinaku, włóż do miski i polej powstałym z cytryny i przypraw sosem. Wymieszaj.

  • Posiekaj orzechy laskowe.

  • Na szpinaku połóż zgrillowane cukinię i cebulkę. Posyp wszystko orzechami.

TIP



Orzechy laskowe do ciasteczek możesz lekko uprażyć w piekarniku. Zyskają wtedy niepowtarzalny aromat, który długo będzie unosił się w kuchni.